Ki van online?

Oldalainkat 13 vendég böngészi

techstorym2m

Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Electrical Engineering and Mechatronics Department, Engineering Faculty, University of Debrecen

WRO Advanced Robotics Challenge - 2017. május 26-27., Debrecen

A regionális forduló után irány Costa Rica!

Idén is elindul a WRO robotprogramozási verseny, amire elkezdődött a regisztráció! Kérjük, a csapatokat, hogy regisztrálják magukat, mint versenyző csapat a tanszéken.

Az első 25 regisztráló csapatnak az NI biztosítja a robotokat!

2017 májusában immár másodjára kerül megrendezésre felsőoktatási hallgatók körében a WRO Advanced Robotics Challenge magyarországi regionális fordulója, a National Instruments Virtuális Műszerezésért Alapítvány és az Edutus Főiskola közös szervezésében.

Honlap: http://hungary.ni.com/wro

WRO 2017 nemzetközi weboldal: http://wro2017.org/

Kihívás: Tetra Stack

Regisztrációs határidő: 2017. február 17.

Regisztráció

A versenyről:

Bővebben...

Kezdetét vette a 2017. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás, már lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, osztatlan mester- és mesterképzésekre, valamint hírekfelsőoktatási szakképzésekre. A felvételizők legfeljebb hat helyet (ebből hármat díjmentesen) jelölhetnek meg az E-felvételiben a 2017. február 15-i jelentkezési határidőig.

A mechatronikai mérnök szakunkra jelentkezni kizárólag a E-felvételi rendszerén keresztül lehet. 

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar a hagyományos beiskolázási programjai mellett tavaly egy új programot indított, amelynek célja a középiskolások figyelmébe ajánlani a mérnöki pályát. A program Debrecen város vezetésével egyeztetve nem csak a debreceni intenzívebb ipartelepítést feltételeinek megteremtését szolgálja, hanem a város így is szeretné növelni megtartó erejét. Ma a régió legkiválóbb diákjai közül viszonylag kevesen választják a mérnöki pályát, és akik választják, azoknak több mint fele Budapestre megy tanulni és a végzés után csak kevesek térnek vissza. Az itt élők közös érdeke, hogy Debrecenben ipari munkahelyek jöjjenek létre, ehhez viszont szakember is kell.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar az utóbbi években nagy változáson ment keresztül. Valamennyi szakunkon akkreditált alap és mesterképzés van, tehát a fiataloknak nem kell azért elhagyniuk a várost, hogy okleveles mérnökök legyenek. A Kar laborháttere a pályázati forrásokból biztosított összesen 3,5 milliárd Ft támogatásnak köszönhetően teljesen megújult, sok tekintetben Magyarország és Európa legjobban felszerelt oktatási és kutatási laborjai jöttek létre.

Az ipar jelenleg 4. forradalmán megy keresztül (Ipar 4.0). A Műszaki Kar ennek az új kihívásnak hatására teljesen átalakította képzési programját, órahálóit és az oktatandó témákat, azok mennyiségét.


A szak integrált képzés keretében is indul. Ennek lényege: a gazdaság és tudományos kutatás élvonalbeli szegmensei által igényelt, elméletileg is jól felkészült, magas szellemi hányadú, csúcstechnológiákat alkalmazó, innovatív kutatási-fejlesztési tevékenységre képes fiatal mérnökhallgatók képzési programja. A tanulmányaikat a program keretében végzők sikeres teljesítés esetén mind a BSc, mind az MSc diplomát a jogszabályok által előírt keretek között szerzik meg, de akár BSc diplomával abba is hagyhatják.

Meghirdetett specializációk:

Mechatronikai mérnöki alapképzésen: Mechatronikai rendszerek (tényleges specializáció nélkül).

Támogatók:

Mechatronikai mérnök mesterképzésben: Kiberfizikai rendszerek, Polgári légi közlekedés irányító és navigációs rendszerei, Épületmechatronikai és intelligens épületek, Sport és egészség megőrző berendezések és technológiák.

Kiberfizikai rendszerek: Az elkövetkező évtizedekben a gyártási és munkafolyamatok fejlesztése, szimulációja és optimalizálása rendkívül realisztikus módon történik. A modellek és a gyártási adatok segítségével virtualizálhatók az anyag- és az energiaáramlás, intuitív módon megismerhetők a gyártási és munkafeladatok, illetve rugalmasan hozhatók létre gyártási koncepciók.

Polgári légi közlekedés irányító és navigációs rendszerei: a specializáció a légiközlekedés és irány
ítás műszaki megvalósításához képez szakembereket Légiközlekedési vállalatok bevonásával.

Épületmechatronikai és intelligens épületek: a specializáció az épített környezetben található épületgépészeti, energetikai megoldások irányítási, és irányítástervezési feladataira készít fel.  

Sport és egészség megőrző berendezések és technológiák: a specializáció az sport és rehabilitációs orvosi, gyógytornászi, edzői feladatainak műszaki berendezéseinek tervezésére és gyártására készít fel.valami


There was an International Mechatronical Student micro-Conference (IMSμC 2016) (http://old.bgk.uni-obuda.hu/mei/IMSmC/2016/ )at the University of Óbuda, Donát Bánki Institute of Mechanical and Safety Technique on 20th December 2016 where three of our internation students on Mechatronics Engineering BSc had presentments:

  1. Obinna Nwachukwu Chikeziem, T. Erdei, Zs. Molnár, P. Szemes, G. Husi: Investigating Configuration Space Singularities of KUKA KR5
  2. Afghan Syeda Adila,  H. alMusawi, S.H.Jokhio, G. Husi: Estimation of Minimum Output Power Threshold for Energy Harvesting Module: an Inspection of Battery and Charging Parameters of Cell-phones
  3. Almusawi Husam Abdulkareem, S.A. Afghan, G. Husi: Technological Advancements in Stroke Hand Rehabilitation Devices: A Review

Two of our three presenters have been remunerated with the Best Presentation Awards:

  • Afghan Syeda Adila, PhD student
  • Almusawi Husam Abdulkareem, student on Mechatronical Engineering MSc

We congratulate them on their achievements!

Tanszékünk két állást ajánl mérnök munkavállalóknak, aki elhivatottságot éreznek az oktatás, a kutatás és a projektmunkák iránt.

tanársegéd
tanszéki mérnök

 

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar által szervezett International Mechatronical Student micro-Conference (IMSμC 2016) elnevezésű nemzetközi konferencia 2016. december 20-án kerül megrendezésre, melyen 3 fő külföldi mechatronikai mérnök hallgatónk fog előadást tartani.

A konferenciáról itt olvashatnak az érdeklődők: http://old.bgk.uni-obuda.hu/mei/IMSmC/2016/

A konferencia részletes programja ITT található.

2016. december 4-én, Mechatronika szakmában Medallion of Excellence - KIVÁLÓSÁGI ÉREMMEL tért haza Balázs Dávid és Zilahi Krisztián László (Debreceni Egyetem Műszaki Kar mechatronikai mérnök BSc illetve MSc hallgató) a göteborgi EuroSkills2016 (Szakmák Európai versenye) versenyről! Gratulálunk hallgatóinknak!

Részletek:

https://www.facebook.com/FestoMagyarorszag/?fref=ts

A Magyarországot képviselő hallgatóink felkészítését a FESTO támogatta.

December 1-én rendezte meg Karunk TDK konferenciáját. A Mechatronika szekcióban 5 dolgozat került bemutatásra:

PLC-vel irányított ipari folyamat modellezése OPC protokoll segítségével Szabó Péter
Elektropneumatikus szelepek veszteségének mérése ipari eszközökkel Sipos Kristóf Balázs  I. díj, OTDK
Párhuzamos Port vezérlése magas szintű programozási nyelv használatával Kovács Bence
Quadkopter szimulációja LabVIEW környezetben Kiss Tamás II.díj, OTDK
Raspberry picluster információszerzésben- és feldolgozásban történő felhasználása Agonás Ágnes III. díj